Voćni kolač sa višnjama
Kora:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kesica vanil šećera
Fil:
- 600 g očišćenih višanja
- 2 pudinga od vanile
- 2 step kesice sa ukusom višanja
- 1/2 l vode
- 400 g šećera
...i još:
- 2 kesice belog šlag krema
- 1 kašika vode, od odmrznutih višanja
Priprema
1. Kora: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje,
mešavine, šećera i vanil šećera. U umućena belanca dodati žumanca, pa
umutiti da smesa postane kremasta. Na kraju ubaciti brašno sa pecivom i
mikserom, na najmanjoj brzini, sjediniti.
2. Uzeti pleh, od el. šporeta, vel.
30x40cm, i dno obložiti pek papirom. Stranice pleha premazati maslacem. U
pripremljeni pleh sipati, umućeno, testo i staviti da se peče, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
3. Pečenu koru izvaditi i ostaviti
da se ohladi. Ohlađenu koru prevrnuti na radni sto i skloniti pek papir.
Koru, ponovo, vratiti u pleh, u kome se pekla.
4. Fil: Zamrznute višnje staviti u
dublju šerpu. Dodati šećer. Od 1/2 l vode odvojiti 200 ml, a ostatak
preliti preko višanja i šećera. Staviti šerpu, sa višnjama, na šporet i
na srednjoj temperaturi kuvati, od momenta ključanja, deset minuta.
5. Sadržaj iz step kesice pomešati
sa prahom pudinga, pa rastvoriti sa odvojenom vodom. Žicom umutiti da se
rastvore zrnca iz kesice.
Posle proteka datog vremena za kuvanje višanja ubaciti rastvor, sa
pudingom, i skuvati fil.
6. Vreo fil rasporediti preko kore i ostaviti da se ohladi.
7. Krem šlag umutiti prema uputstvu
sa kesice, uz dodatak vode od višanja (kašiku obojene vode od višanja
staviti preko količine tečnosti, koja je navedena, za mućenje šlaga).
Premazati površinu kolača i ostaviti u frižider, na dva sata.
iseći na kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар