Musaka - na nov način
Potrebno je:
- 1 kg krompira
Za fil:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
- 1 veća gčavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 200 ml pasiranog paradajza
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 1/2 kašičice kurkume
- biber
- suvi biljni začin
- ulje
Za preliv:
- 3 jajeta
- 1 čaša kisele pavlake
- 100 ml mleka
- 100 ml jogurta
- suvi biljni začin
...i još:
- 150 g izrendanog kačkavalja
Priprema
1. Krompir dobro oprati i, zajedno sa ljuskom, staviti da se kuva. Kuvani krompir ostaviti da se potpuno ohladi.
2. Fil. Crni i beli luk iseckati
sitno i staviti, na zagrejano ulje, da se prži. Kada luk omekša dodati
mešano mleveno meso (juneće i svinjsko) i dobro ga, kašikom, usitniti,
da nema grudvica. Posuti smesu biberom i suvim biljnim začinom, po
ukusu. Promešati i pržiti, dok meso ne pobeli. Zatim sipati pasirani
paradajz, smanjiti temperaturu, i krčkati dok se meso ne uprži. Na kraju
dodati đumbir i kurkumu, promešati, probati i, ako treba, dosoliti fil.
3. Ohlađeni krompir oljuštiti i iseći na krugove, debljine 1 cm. Isečeni krompir podeliti na dve polovine.
4. Uzeti odgovarajuću posudu, za
rernu, podmazati je uljem, pa poređati prvu polovinu krompira. Preko
sipati pripremljeni fil i, ravnomerno ga, rasporediti. Preko složiti
drugu polovinu krompira.
5. Za prelivanje sjediniti sve,
navedene, sastojke žicom za mućenje i preliti preko pripremljene smese.
Po vrhu rasporediti, krupno, izrendani kačkavalj i staviti da se peče, u
prethodno zagrejanu rernu, na 190 stepeni.
Коментари
Постави коментар