Hleb bez narastanja
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna
- 1/3 kockice kvasca
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 130 ml jogurta
- 150 ml mleka
- 1 jaje
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera
Priprema
1. U toplom mleku, sa dodatkom šećera podići kvasac. U jogurt staviti sodu bikarbonu, promešati i sačekati da se aktivira.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati
pecivo, pa promešati. Zatim dodati so, jaje, ulje, jogurt sa sodom
bikarbonom i mleko sa kvascem. Zamesiti testo. Prebaciti ga na,
pobrašnjenu, radnu površinu i mesiti dok testo ne postane elastično.
3. Umešeno testo, rukom, razvući u
pravougaonik i uviti rolnu.
Uzeti kalup za hleb, 30x11x8cm, pa dno obložiti pek papirom a stranice
premazati uljem. Staviti rolnu od testa u, pripremljeni, kalup.
4. Testo zaseći nožem, na nekoliko mesta, premazati mešavinom ulja i vode i staviti u, mlaku, rernu da se peče, na 170 stepeni.
5. Pečeni hleb izvaditi iz kalupa, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi, pa poslužiti.
Коментари
Постави коментар