Pogača - grozd
Potrebno je:
- 600 g brašna
- 1 kockica kvasca
- 1 jaje
- 80 ml ulja
- 50 ml jogurta
- 300 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičica soli
- 50 g maslaca
- 1 jaje (za premazivanje pogače)
Za grozd:
- gustin
- voda
- brašno
Priprema
1. Pogača: Kvasac podići u 2 dl
toplog mleka. Dodati sve sastojke (izuzev maslaca) i umesiti testo.
Vanglicu namazati uljem (malo), staviti testo i ostaviti da naraste.
Naraslo testo podeliti na 3 dela, 2 ista, a 1 malo manji. Oblikovati 3
jufkice. Prvi veći krug rukom rastanjiti, malo pritisnuti i staviti u
sredinu podmazane tepsije. Od drugog većeg dela testa, oblikovati
pravougaonik. Oblikovati oklagijom koliko je moguće, a ivice na kraju
izrezati da bi testo bilo ravno. Seći 6 trakica, premazati istopljenim
margarinom, uviti ih u rolnice i složiti sa ravnomernim razamkom oko
testa u tepsiji. Treći malo manji krug testa, rastanjite u krug iseći 6
trouglova. Premazati maslacem i uvijati tako što se sa gornjeg šireg
dela krajevi uviju unutra, pa se uvije kiflica. Staviti u tepsiju između
rolnica. Od testa koje je ostalo od sečenja pravougaonika, napraviti 6
malih kuglica i staviti na uvijene kiflice. Ostaviti da naraste.
2. Grozd: Napraviti testo od
gustina, vode i malo brašna i odmah, pre nego što se ostavi pogača da
raste, oblikovati grozd i staviti na sredinu testa. Naraslu pogaču
premazati umućenim jajetom, grozd ne mazati, i staviti da se peče u
prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
Коментари
Постави коментар