Pogača - grozd
Potrebno je:
- 600 g brašna
 - 1 kockica kvasca
 - 1 jaje
 - 80 ml ulja
 - 50 ml jogurta
 - 300 ml mleka
 - 1 kašičica šećera
 - 1,5 kašičica soli
 - 50 g maslaca
 - 1 jaje (za premazivanje pogače)
 
Za grozd:
- gustin
 - voda
 - brašno
 
Priprema
      1. Pogača: Kvasac podići u 2 dl 
toplog mleka. Dodati sve sastojke (izuzev maslaca) i umesiti testo. 
Vanglicu namazati uljem (malo), staviti testo i ostaviti da naraste. 
Naraslo testo podeliti na 3 dela, 2 ista, a 1 malo manji. Oblikovati 3 
jufkice. Prvi veći krug rukom rastanjiti, malo pritisnuti i staviti u 
sredinu podmazane tepsije. Od drugog većeg dela testa, oblikovati 
pravougaonik. Oblikovati oklagijom koliko je moguće, a ivice na kraju 
izrezati da bi testo bilo ravno. Seći 6 trakica, premazati istopljenim 
margarinom, uviti ih u rolnice i složiti sa ravnomernim razamkom oko 
testa u tepsiji. Treći malo manji krug testa, rastanjite u krug iseći 6 
trouglova. Premazati maslacem i uvijati tako što se sa gornjeg šireg 
dela krajevi uviju unutra, pa se uvije kiflica. Staviti u tepsiju između
 rolnica. Od testa koje je ostalo od sečenja pravougaonika, napraviti 6 
malih kuglica i staviti na uvijene kiflice. Ostaviti da naraste.
     
    
      2. Grozd: Napraviti testo od 
gustina, vode i malo brašna i odmah, pre nego što se ostavi pogača da 
raste, oblikovati grozd i staviti na sredinu testa. Naraslu pogaču 
premazati umućenim jajetom, grozd ne mazati, i staviti da se peče u 
prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
     
    



Коментари
Постави коментар