Brza čokoladna torta
Kora:
- 250 g mlevenog keksa sa ukusom kakaoa
- 100 g rastopljenog margarina
- mleko
- rum
- 50 g sitno iseckanih lešnika
- 3 kašike šećera u prahu
Fil:
- 1 l mleka
- 8 kašika šećera
- 3 pudinga od čokolade
- 200 g čokolade
- 125 g margarina
- 100 g šećera u prahu
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kesica želatina
Po vrhu:
- 1 kesica belog krem šlaga
- 1 štangla čokolade
- 1 kašika ulja
Priprema
1. Kora: Samleveni keks (koristila
sam Zlatni Pek, sa ukusom kakaoa) staviti u vanglicu. Dodati otopljeni
margarin, šećer u prahu, seckane lešnike, pa zamesiti sa mešavinom mleka
i ruma (ako se pravi za malu decu izbaciti rum, pa zamesiti samo sa
sokom od pomorandže). Uzeti kalup sa obručem (vel. 26 cm) podmazati ga,
ivice i dno, sa uljem i formirati koru, rukama, od mase sa keksom.
2. Krem: Od 1 l mleka odvojiti 200
ml i razmutiti puding od čokolade. Preostalo mleko, sa šećerom i
izlomljenom čokoladom, staviti da proključa. Povremeno promešati sa
žicom za mućenje. Kada proključa, dodati razmućeni puding i skuvati
krem, neprestano mešajući. Skuvani krem pokriti samolepljivom folijom i
ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađeni krem dodati umućeni margarin sa šećerom u prahu.
4. Želatin pripremiti prema uputstvu
sa kesice.
Umutiti čvrsto slatku pavlaku. Dodati pripremljeni želatin i mikserom
sjediniti. Pavlaku sa želatinom dodati u krem i umutiti penasto.
5. Pripremljeni fil staviti preko kore, poravnati i ostaviti u frižider da se stegne, najmanje pet sati.
6. Za dekoraciju umutiti čvrsto beli
šlag krem. Čokoladu otopiti sa uljem.
Kada se torta stegla, odvojiti pažljivo obruč i staviti je na tacnu za
posluživanje. Po vrhu je ukrasiti umućenim šlagom. Čokoladu staviti u
kesu od zamrzivača, kojoj se samo malo odseče vrh, pa šarati po šlagu.
Коментари
Постави коментар