Panakota sa breskvama
Beli fil:
- 200 ml slatke pavlake
- 200 ml mleka
- 50 g šećera
- 5 g (1/2 kesice) želatina
- 2 kašike hladne vode
- 4 kapi esencije mente
- ili 1 kašika ekstrata od vanile
Voćni fil:
- 450 g očišćenih breskvi
- 70 g šećera
- 5 g želatina
- 2 kašike hladne vode
Priprema
1. Za ovaj desert uzeti četiri čaše,
od po 150 ml. Čaše staviti u, manju, četvrtastu, posudu, tako da dve
čaše budu jedna naspram druge i da im se postolja dodiruju. Tako se čaše
postave u polu uspravni položaj. Na isti način postaviti i druge dve
čaše. Između čaša staviti kuhinjsku krpu, da se čaše ne pomeraju.
2. Beli fil: U manju, dublju,
šerpicu sipati mleko i slatku pavlaku. Dodati šećer, pa šerpicu staviti
na vatru. Mešavinu mleka, slatke pavlake i šećera ugrejati do vrenja (uz
postepeno mešanje), ali nikako ne sme da provri. Skloniti šerpicu sa
ugrejanom smesom sa šporeta.
3. Želatin preliti hladnom vodom i
ostaviti da nabubri, pa ga, na tihoj vatri, rastopiti, uz stalno
mešanje. Rastopljeni želatin dodati u, vreo fil i, žicom za mućenje,
dobro sjediniti. Fil ostaviti da se prohladi 10 minuta. Prohlađeni fil
sipati, ravnomerno, u postavljene čaše.
4. Čaše ostaviti u zamrzivač, oko
sat vremena, da se fil stegne. Izvaditi iz zamrzivača, prebaciti u
frižider i početi sa pripremom voćnog fila.
5. Voćni fil: Breskve oljuštiti i
iseckati na kocke. Očišćene breskve staviti u odgovarajući sud, dodati
šećer i staviti ih na vatru.
6. Kuvati breskve dok ne omekšaju (oko 5 minuta, od trenutka ključanja), pa ih ručnim blenderom izmiksati.
7. Želatin pripremiti na isti način,
kao i za beli fil. Pripremljeni želatin sipati u voćni fil, uz
neprestano mešanje. Ostaviti fil da se prohladi, oko pet minuta.
Izvaditi čaše sa belim filom iz frižidera i sipati voćni fil.
8. Vratiti, ponovo, čaše u frižider, da se voćni fil stegne i poslužiti.
Ovo je baš zanimljivo !
ОдговориИзбриши