Lisnata pita sa tikvicama i sirom

Testo:

  • 360 g brašna
  • 130 ml mleka
  • 70 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 kašičica šećera

Fil:

  • 800 g tikvica
  • 200 g crnog luka (2 srednje glavice)
  • 1 jaje
  • 200 g sira
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1/2 vezice peršuna

...i još:

  • 125 g zamrznutog putera (ili margarina)

Priprema

1. Testo: U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, ulje, pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste, dok se sprema fil.
2. Fil: Tikvice oljuštiti i narendati na krupnoj strani rendeta. Posuti ih sa kašičicom soli, promešati i ostaviti pola sata, da bi tikvice otpustile vodu. Za to vreme očistiti crni luk i iseckati ga sitno. Staviti da se prodinsta, na malo ulja. Ohladiti. Posle pola sata tikvice dobro rukom iscediti i staviti ih u dublju posudu. Dodati izrendani sir, jaje, đumbir u prahu, biber i iseckani peršun. So nisam dodavala, jer je sir bio prilično slan.
3. Nadošlo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti na devet jufkica.
4. Svaku jufkicu razviti u krug, vel. desertnog tanjirića.
5. Uzeti prvi razvijeni krug od testa, staviti ga na pobrašnjenu podlogu i preko narendati (prethodno zamrznuti) puter ili margarin.
6. Poklopiti drugom koricom, narendati puter (margarin), pa poklopiti trećom koricom i preko nje ne rendisati puter.
7. Ponoviti postupak i sa ostalim koricama, tako da dobijamo tri grupice testa, od po tri korice.
8. Uzeti kalup sa obručem, vel. 26 cm, pa ga obložiti pek papirom. Uzeti prvi deo testa i razviti ga, malo većeg obima, od kalupa. Prebaciti ga u kalup i podići ivice testa.
9. Preko kore rasporediti pola fila (ako je potrebno fil, prethodno, rukom iscediti).
10. Preko fila staviti drugi deo testa, pa rasporediti ostatak fila. Pokriti sa trećim delom testa i napraviti, mali rub, od testa. Premazati pitu sa mešavinom žumanceta i malo mleka i ostaviti da naraste, dok se rerna ne ugreje na 170 stepeni.
11. Preko premazane pite narendati, malo, putera (margarina) i staviti da se peče.
12. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, pokriti krpom i ostaviti, u kalupu, da se prohladi.
13. Kada se pita prohladi skloniti obruč i pitu prebaciti na plato za posluženje. Iseći pitu i poslužiti.

Коментари

Популарни постови