Moja pita sa mesom
Za testo:
- 600 g brašna
- 1/2 kockice kvasca
- 200 ml mleka
- 4 kašike kiselog mleka
- 1 jaje
- 70 ml ulja
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
Za premazivanje kora:
- 100 g rastopljenog margarina (putera)
Za fil:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
- 2 srednje glavice crnog luka
- 2 čašnja belog luka
- biber
- suvi biljni začin
Za prelivanje pite:
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 2 jajeta
- 4 kašike rastopljenog margarina (putera)
- 1 kašičica soli
I još:
- kečap
Priprema
1. Testo: U toplom mleku, sa
dodatkom kašičice šećera podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa
dodati jaje, kiselo mleko, so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti
testo i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na tri dela. Dve trećine testa
ostaviti na stranu, a jednu trećinu podeliti na četiri dela. Od svakog
dela napraviti loptice testa (četiri loptice).
3. Sve četiri loptice testa razvući u krug.
4. Jedan krug testa premazati sa
rastopljenim margarinom, staviti drugu koru, pa i nju premazati sa
margarinom. Isto uraditi i sa trećom korom. Četvrtu koru staviti preko,
ali ne premazivati je.
5. Tako naslagane korice razvući u
pravougaoni oblik, prema plehu u kome ćete peći pitu (vel. mog pleha je
bila 24x40 cm). Pleh podmazati rastopljenim margarinom. Staviti razvučenu
koru.
6. Fil: Mleveno meso, zajedno sa
sitno iseckanim crnim i belim lukom, staviti da se izdinsta, na malo
ulja. Posuti suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu. Kada su se meso i
luk izdinstali skloniti da se, malo, prohlade. Preko razvučene kore, u
plehu, sipati kečap, pa ga razmazati po celoj kori i posuti sa pola
količine izdinstanog mesa.
7. Isti postupak ponoviti sa drugom
trećinom kora (podeliti na četiri loptice - razviti četiri kruga -
premazivati krugove rastopljenim margarinom i ređati ih jedan preko
drugog - razviti veću koru i staviti je u pleh). Preko razvučene kore
sipati kečap (količina po želji) i posuti drugu polovinu mesa.
8. Na kraju isti postupak uraditi i sa zadnjom trećinom kora. Staviti razvučenu koru preko mesa i iseći je na kocke.
9. Za prelivanje kora: U posudu
sipati pavlaku za kuvanje, razbiti jaja i dodati rastopljeni margarin i
so. Sve umutiti da se sjedini (margarin će se malo "zgrudvati" u dodiru
sa hladnim sastojcima, ali to ne smeta). Tako pripremljeni preliv, prvo
kašikom preliti svako isečeno parče pite, pa zatim ostatkom zaliti celu
pitu. Ostaviti da naraste, dok se rerna ugreje, na 170 C.
10. Staviti da se peče u zagrejanu
rernu, dok pita ne dobije lepu rumenu koru. Da budete sigurni da je pita
pečena isprobajte čačkalicom. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se
malo prohladi. Ne pokrivati je.
11. Poslužite je sa jogurtom ili nekom salatom, po vašoj želji.
Коментари
Постави коментар