Pita sa spanaćem i jajima
Testo:
- 450 g brašna
 - 270 ml tople vode
 - 1/2 kockice kvasca
 - 3 kašike rastopljenog putera
 - 1 kašičica soli
 - 1 kašičica šećera
 
Fil:
- 1/2 kg očišćenog spanaća
 - 450 g urde (vrsta sitnog sira)
 - 2 jaja
 - 1 kašičica majorana
 - 1 kašika prezli
 - 1 kašičica soli
 - 180 g krem sira
 - morski oraščić
 
...i još:
- 6 manjih jajeta
 - 80 g rastopljenog putera
 
Priprema
      1. Prvo pripremiti fil: Spanać sitno
 iseckati, staviti ga u dublju posudu i posuti sa jednom kašičicom soli.
 Dobro promešati i ostaviti, da odstoji, 15-ak minuta. Posle tog 
vremena, rukom, ga dobro iscediti i staviti  u dublju vanglicu. U drugu 
posudu razbiti jaja i viljuškom ih umutiti. Dodati urdu i krem sir, pa 
sjediniti. Zatim dodati majoran, prezlu, so i, malo, nastruganog morskog
 oraščeta. Smesu ubaciti u posudu sa spanaćem, pa rukom, dobro, 
sjediniti sve sastojke.
     
    
      2. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
 kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, 
rastopljeni puter i pripremljeni kvasac. Umesiti glatko testo i ostaviti
 ga da naraste. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i
 podeliti ga na jedan veći deo i tri manja dela. Od podeljenog testa 
napraviti jufkice.
     
    
      3. Kalup sa obručem, vel. 26 cm, 
prekriti pek papirom.
     
    
      4. Uzeti najveću jufkicu i razviti, 
oklagijom, krug, veći od kalupa u kome će se peći. Oklagijom prebaciti 
razvijeno testo u kalup, tako da ivice testa ostanu preko kalupa. Delom 
rastopljenog putera (80 g) dobro premazati celu koru.
     
    
      5. Zatim uzeti jednu (od tri manje 
jufkice) i razviti je u veličini dna kalupa. Prebaciti je u kalup, 
premazati puterom, pa isto uraditi i sa drugom jufkicom.
     
    
      6. Preko postavljenih (i premazanih) korica izručiti fil, pa ga rukom ravnomerno rasporediti.
     
    
      7. Pomoću male kašičice napraviti 
šest udubljenja u testu (pet okolo i jedno u sredinu). Pažljivo razbiti 
po jedno (manje) jaje u svako udubljenje, u filu. Jaja posuti biozačinom
 i biberom, po ukusu.
     
    
      8. Zadnju jufkicu razviti u krug, prebaciti je preko fila i jaja i premazati puterom.
     
    
      9. Ivice testa, koje su ostale preko
 kalupa, vratiti u kalup, preko zadnje postavljene korice. Napravljenu 
pitu, dobro, premazati puterom, pa je staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečenu pitu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne, pokriti krpom i ostaviti, najmanje pola sata, da se prohladi.
     
    
      10. Zatim pitu izvaditi iz kalupa i staviti je na tacnu za posluženje.
     
    



Коментари
Постави коментар