Pita sa šunkom i kačkavaljem
Testo:
- 520 g brašna
 - 250 ml mleka
 - 6 kašika tople vode
 - 1 kockica kvasca
 - 1,5 kašičica soli
 - 2 kašičice šećera
 
Za premazivanje kora:
- 150 g rastopljenog putera
 
Fil:
- 300 g stišnjene šunke, sitno iseckane
 - 300 g krupno izrendanog kačkavalja
 
Priprema
      1. Testo: U toplom mleku, sa 
dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, 
dodati vodu, kašičicu šećera, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i
 ostaviti da uskisne. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu 
površinu i podeliti ga na dve polovine.
     
    
      2. Jednu polovinu testa ostaviti na stranu (za drugu pitu, pošto se prave dve pite), a drugu polovinu testa podeliti na tri dela.
Fil, takođe, odmah podeliti na dva dela. Uzeti jednu lopticu testa i razviti je veličine 30x40 cm.
     
    
      3. Premazati koru sa rastopljenim 
puterom, pa staviti pola iseckane šunke i izrendanog kačkavalja (pošto 
smo fil podelili na dva dela - znači polovina od jednog dela fila). 
Razviti drugu koru, staviti je preko filovane kore, pa ponoviti postupak
 sa premazivanjem kore sa puterom i posipanjem sa šunkom i kačkavaljem.
     
    
      4. Razviti i treću koru i staviti je
 preko dve prethodne kore. Ovu, treću, koru samo premazati puterom. Sada
 se 1/3 testa (sa duže strane) prebaci do polovine kore, pa se ostalo testo prebaci preko preklopljenog dela.
     
    
      5. Sada se sa uže strane preklopi 1/3 testa do pola, pa ostatak testa prebaciti preko preklopljenog dela.
     
    
      6. Tako preklopljeno testo razviti  veličine 20x20cm, pa ga prebaciti u pleh, preko pek papira.
     
    
      7. Testo, u plehu, iseći na šest jednakih delova (u vidu trouglova). Pokriti ga krpom i ostaviti da naraste.
     
    
      8. Naraslo testo premazati sa mešavinom žumanceta i malo mleka i posuti ga susamom. 
     
    
      9. Staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanu rernu, na 180 stepeni, dok ne dobije zlatno rumenu boju. 
Pečenu pitu izvaditi i pokriti je krpom, da odstoji pet minuta. Zatim je
 iseći i poslužiti. 
Istim postupkom kao što je urađena ova pita napraviti i drugu pitu (od 
druge polovine testa i druge polovine fila).
     
    



Коментари
Постави коментар