Pileće rolnice sa keljem
Potrebno je:
- 600 g pilećeg belog mesa (bez kostiju)
 - 3 veće, pečene, crvene paprike
 - 12 tankih kriški kačkavalja
 - 250 ml pileće supe (od kockice)
 - 100 ml belog vina
 - 3 čena belog luka
 - 1 mala glavica kelja
 - 1/2 vezice peršuna
 - 1/2 limuna (korica i sok)
 - 1/2 čaše kisele pavlake
 - žalfija
 - suvog biljnog začina
 - biber
 - 70 ml ulja
 - 1/2 kašičice suve nane
 
Priprema
      1. Pileće meso iseći na šnicle, pa 
ih, tučkom za meso, malo istanjiti. Meso začiniti po ukusu. 
Od glavice kelja odvojiti onoliko listova koliko ima šnicli mesa, pa ih 
staviti u provrelu, slanu, vodu i bariti ih, oko, pet minuta. Omekšale 
listove izvaditi, staviti u cetku, preliti hladnom vodom i ostaviti da 
se ocede. Odvojiti i nekoliko manjih listića (onoliko koliko će biti 
porcija) u kojima ćete poslužiti sos.
Kačkavalj isecite da pokrije površinu mesa (meni je kačkavalj bio male 
širine, pa sam sekla po dva parčeta za svako parče mesa).
     
    
      2. Na dasku za sečenje (ili na radnoj površini) staviti parče mesa, preko staviti list obarenog kelja, pa ...
     
    
      3. ...preko kelja ide polovina ispečene paprike i ...
     
    
      4. ...na kraju poređati kačkavalj.
     
    
      5. Čvrsto zamotati u rolnicu i pričvrstiti čačkalicama.
     
    
      6. Isti postupak ponoviti i sa ostalim šniclama mesa.
     
    
      7. Sos od kelja: Ostatak kelja iseći
 na tanke trake. U dublju šerpicu staviti 70 ml ulja, dodati iseckani 
kelj i dinstati dok kelj ne omekša. Dodavati po malo, vrele, vode. 
     
    
      8. Kada kelj bude polumekan, 
ubaciti, sitno, iseckani peršun, sok i izrendanu koricu limuna, pola 
kašičice sušene nane, začiniti po ukusu i nastaviti sa dinstanjem, dok 
kelj ne bude potpuno mekan.
     
    
      9. U izdinstani kelj dodati pola 
čaše kisele pavlake, promešati da se pavlaka rastopi, pa izblendati, da 
se dobije gusta, kremasta, smesa. Probati i, ako treba, još dosoliti.
     
    
      10. Staviti ulje u tiganj, dodati, na
 pola isečene čenove belog luka, i uključiti da se ulje zagreje. Kada se
 ulje zagrejalo a luk otpustio aromu, ubaciti grančicu sveže žalfije 
(ili pola kašičice suve) i poređati rolnice mesa, da se prže. Kada 
rolnice, blago, porumene sipati vino i dinstati, dok ne ispari alkohol.
     
    
      11. Zatim sipati pripremljenu supu, poklopiti i, na tihoj temperaturi, krčkati pola sata. 
     
    
      12. Rolnice poslužiti uz krompir pire, sos od kelja i salatu, po ukusu.
     
    



Коментари
Постави коментар