Kokos kolač
Kora:
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 3 kašike kakaoa
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za prelivanje kora:
- mleko
- rum
Fil:
- 1/2 l mleka
- 4 kašike gustina
- 150 g šećera u prahu
- 130 g putera
- 150 g kokosa
Za glazuru:
- 100 g mlečne čokolade
- 2 kašike tamnog kakaoa
- 3 kašike šećera
- 5 kašika mleka
- 5 kašika ulja
...i još:
- 130 g pti ber keksa
- mleko
Priprema
1. Kora: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera.
Dodati žumanca i umutiti, da se dobije kremasta smesa. Na kraju ubaciti
mešavinu brašna, kakaoa i peciva. Sjediniti najmanjom brzinom na
mikseru.
Uzeti pleh, vel. 30x20cm, pa dno obložiti pek papirom, a stranice
premazati puterom. Sipati umućeno testo i staviti da se peče, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
Pečenu koru (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi i ostaviti da
se ohladi. Ohlađenu koru prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, pa
koru preseći, horizontalno, na dve polovine, da se dobiju dve korice.
2. Fil: Od 1/2 l mleka oduzeti 150
ml, a ostatak staviti na šporet, da provri. Gustin razmutiti sa
odvojenim mleko, pa sipati u provrelo mleko i skuvati krem. Skuvani krem
pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Omekšali puter umutiti sa šećerom u prahu, da se dobije penasta smesa.
Umućeni puter sjediniti sa ohlađenim kremom i mikserom dobro umutiti. Na
kraju dodati kokos pa, ponovo, mikserom sjediniti.
3. U pleh (u kome se pekla kora) staviti jednu koricu i poprskati je mešavinom mleka i ruma.
4. Premazati koricu sa polovinom fila, pa ...
5. ...preko poređati keks, koji se prethodno natopi u mleko.
6. Preko keska staviti drugu polovinu fila, pa ...
7. ...prekriti sa drugom koricom.
8. Glazura: U manju šerpicu staviti
izlomljenu čokoladu, kakao, šećer, mleko i ulje. Staviti na tihoj
temperaturi da se otopi, uz stalno mešanje. Kada se svi sastojci
sjedine, sipati još ulja da se dobije smesa koja može da se prelije (da
ne bude mnogo gusta).
Sa vrelom glazurom preliti kolač i ostaviti da se ohladi.
9. Iseći na kocke i poslužiti. Probajte, imaju identičan ukus bounty čokoladica, tope se u ustima.
Коментари
Постави коментар