Pileći rolat sa slaninom
Potrebno je:
- 500 g belog pilećeg mesa (bez kostiju)
- 1 srednja šargarepa
- 1 glavica (srednja) crnog luka
- 1 ljuta papričica
- 3 čena belog luka
- 1/2 vezice peršuna
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice aleve paprike
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica kajenskog, mlevenog, bibera
- 1/2 kašičice sveže mlevenog, crnog bibera
- 2 kašike izrendanog parmezana
...i još:
- 300 g tanko isečene, mesnate, dimljene slaninice
- 5 skuvanih jaja
- 100 g graška
- 100 g kukuruza šećerca
- 1 srednja šargarepa
- 4 srednja kisela krastavčića
- 1 kašičica suvog biljnog začina
Priprema
1. Belo pileće meso samleti (ili ga
kupiti mlevenog). Crni luk, beli luk, šargarepu, ljutu papričicu i
peršun iseckati u secku (savim, sasvim sitno).
U dublju vanglicu staviti mleveno, pileće, meso, pa dodati sve iseckane
sastojke. Ubaciti jaje, ulje, sodu bikarbonu, alevu papriku, parmezan,
suvi biljni začin i, obe, vrste bibera. Dobro zamesiti smesu.
2. Uzeti kalup, vel. 30x11x7 cm,pa ga obložiti sa svih strana šnitovima slaninice, ali tako da jedan deo slanine bude izvan kalupa.
3. Preko slanine staviti pola pripremljene smese sa mesom, pa (vlažnom) rukom ravnomerno rasporediti.
4. Zatim, po sredini, poređati skuvana jaja. Jaja, malo, pritisnuti u meso.
5. Grašak, sitno iseckanu šargarepu i
kukuruz staviti da se obare. Obareno povrće isprati hladnom vodom,
ocediti, dodati iseckane krastavčiće, pa posuti biozačinom. Dobro
promešati.
Pripremljeno povrće rasporediti između jaja i kalupa, sa obe strane.
6. Preko staviti ostatak mlevenog mesa i, ravnomerno, ga rasporediti.
7. Slaninom, koja je visila preko
kalupa, preklopiti mleveno meso, sa sastojcima. Krajeve slanine,
prilikom preklapanja, malo podvući unutar kalupa.
8. Staviti da se peče, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Prilikom pečenja izvaditi pleh i
ocediti suvišnu masnoću, koju je otpustila slanina (ja sam dva puta
vadila kalup i cedila masnoću). Kada površina rolata dobije lepu, rumenu
boju izvaditi kalup, pa ga...
9. ...prevrnuti u odgovarajući pleh
(bilo bi poželjno da pleh ima rešetku, ali nije nephodno) i vratiti
ponovo u rernu, da i donja strana porumeni.
10. Pečeni rolat izvaditi, ostaviti da se prohladi, pa ga iseći na šnitove.
Коментари
Постави коментар