Štrudla sa makom, suvim grožđem, rumom...
Testo:
- 650 g brašna
- 3 žumanceta
- 300 ml mleka
- 100 g masti (putera)
- 1 kockica kvasca
- 150 g šećera
- 1/2 pomorandže (korica)
- 1/2 limuna (korica)
Fil:
- 500 g mlevenog maka
- 300 g šećera
- 4 belanceta
- 100 g suvog grožđa
- 200 ml mleka
- 1 kesica rum šećera
...i još:
- džem od višanja
Priprema
1. Testo: U toplom mleku, sa
dodatkom kašičice šećera, podići kvasac.
U vanglicu staviti brašno, dodati žumanca, šećer, rastopljenu mast
(puter), izrendanu koricu pomorandže i limuna i pripremljeni kvasac.
Zamesiti testo, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da uskisne. Uskislo
testo podeliti na dva, jednaka, dela.
2. Fil: U dublju posudu staviti mak,
pa dodati mleko, šećer, blago umućena belanca, kesicu rum šećera i suvo
grožđe, koje je bilo potopljeno u rum 10-ak minuta i isceđeno. Dobro,
kašikom, sjediniti sastojke.
3. Uzeti prvu polovinu testa i na,
pobrašnjenoj, radnoj površini razviti tanku koru, u obliku
pravougaonika. Premazati koru sa džemom od višanja (ili džemom po vašem
izboru) i staviti pola količine fila. Rasporediti fil, po celoj kori.
Uviti koru u rolat, uvući ivice unutar testa (da ne iscuri fil) i
staviti testo u pleh, preko pek papira. Isto uraditi i sa drugom
polovinom testa.
4. Ostaviti testo da naraste, pa ga
premazati mešavinom žumanceta i, malo, mleka. Staviti štrudlu da se
peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Kada porumeni
prekriti je alu folijom, da ne izgori.
5. Pečenu štrudlu (probati
čačkalicom da li je pečena) izvaditi i pokriti kuhinjskom krpom, da se
prohladi. Zatim je iseći i poslužiti.
Коментари
Постави коментар