Štrudla sa makom, suvim grožđem, rumom...
Testo:
- 650 g brašna
 - 3 žumanceta
 - 300 ml mleka
 - 100 g masti (putera)
 - 1 kockica kvasca
 - 150 g šećera
 - 1/2 pomorandže (korica)
 - 1/2 limuna (korica)
 
Fil:
- 500 g mlevenog maka
 - 300 g šećera
 - 4 belanceta
 - 100 g suvog grožđa
 - 200 ml mleka
 - 1 kesica rum šećera
 
...i još:
- džem od višanja
 
Priprema
      1. Testo: U toplom mleku, sa 
dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. 
U vanglicu staviti brašno, dodati žumanca, šećer, rastopljenu mast 
(puter), izrendanu koricu pomorandže i limuna i pripremljeni kvasac. 
Zamesiti testo, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da uskisne. Uskislo 
testo podeliti na dva, jednaka, dela.
     
    
      2. Fil: U dublju posudu staviti mak,
 pa dodati mleko, šećer, blago umućena belanca, kesicu rum šećera i suvo
 grožđe, koje je bilo potopljeno u rum 10-ak minuta i isceđeno. Dobro, 
kašikom, sjediniti sastojke.
     
    
      3. Uzeti prvu polovinu testa i na, 
pobrašnjenoj, radnoj površini razviti tanku koru, u obliku 
pravougaonika. Premazati koru sa džemom od višanja (ili džemom po vašem 
izboru) i staviti pola količine fila. Rasporediti fil, po celoj kori. 
Uviti koru u rolat, uvući ivice unutar testa (da ne iscuri fil) i 
staviti testo u pleh, preko pek papira. Isto uraditi i sa drugom 
polovinom testa.
     
    
      4. Ostaviti testo da naraste, pa ga 
premazati mešavinom žumanceta i, malo, mleka. Staviti štrudlu da se 
peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Kada porumeni 
prekriti je alu folijom, da ne izgori. 
     
    
      5. Pečenu štrudlu (probati 
čačkalicom da li je pečena) izvaditi i pokriti kuhinjskom krpom, da se 
prohladi. Zatim je iseći i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар