Slavski kolač
Testo:
- 750 g brašna
- 1 kockica kvasca
- 350 ml mleka
- 190 ml vode
- 1 jaje
- 2 žumanceta
- 100 g restopljenog putera
- 2 kašičice šećera
- 1,5 kašičica soli
Testo za ukrase:
- 200 g brašna
- 100 g gustina
- 50 g soli
- 150 ml hladne vode
Za premazivanje pogače:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema
1. Pomešati mleko, vodu i šećer, pa
staviti da se tečnost ugreje. U toplu tečnost razmrviti kvasac i
sačekati na kvasac uskisne.
U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, žumanca, rastopljeni puter,
pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo ostaviti da naraste, pa ga
izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na tri veća i jedan
manji deo.
2. Uzeti jedan veći deo i razviti
koru, malo, veću od kalupa u kome će se testo peći (ja sam koristila
kalup sa obručem, 26cm). Staviti kalup na razvijenu koru, pa testo oko
kalupa iseći u obliku trouglova. Dobija se kora koja liči na zvezdu.
3. Na dno kalupa staviti pek papir a stranice dobro premazati puterom.
Isečenu koru prebaciti u kalup, sa ivicama uz stranice kalupa.
4. Drugi, veći, deo razviti u obliku valjka, uvrteti testo i staviti u kalup, uz ivicu kalupa.
5. Trouglove, koji su bili uz ivicu kalupa, prebaciti preko valjka i vrhove saviti ispod testa.
6. Treći, veći, deo podeliti na
pola. Od svake polovine napraviti valjak i uplesti pletenicu.
Napravljenu pletenicu staviti pored drugog testa.
7. I, na kraju, četvrti deo podeljenog testa samo staviti u sredinu. Ostaviti testo da naraste.
8. Testo za ukrase: Od navedenih sastojaka zamesiti testo i praviti ukrase, po želji.
Naraslo testo premazati mešavinom mleka i žumanceta, pa poređati napravljene ukrase (njih ne premazivati).
9. Staviti slavski kolač da se peče,
u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi
(probati čačkalicom da li je testo pečeno) i ostaviti da se ohladi.Ohlađeni kolač prebaciti na tacnu za posluženje.
Коментари
Постави коментар