Slavski kolač
Testo:
- 750 g brašna
 - 1 kockica kvasca
 - 350 ml mleka
 - 190 ml vode
 - 1 jaje
 - 2 žumanceta
 - 100 g restopljenog putera
 - 2 kašičice šećera
 - 1,5 kašičica soli
 
Testo za ukrase:
- 200 g brašna
 - 100 g gustina
 - 50 g soli
 - 150 ml hladne vode
 
Za premazivanje pogače:
- 1 žumance
 - 1 kašika mleka
 
Priprema
      1. Pomešati mleko, vodu i šećer, pa 
staviti da se tečnost ugreje. U toplu tečnost razmrviti kvasac i 
sačekati na kvasac uskisne.
U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, žumanca, rastopljeni puter, 
pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo ostaviti da naraste, pa ga 
izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na tri veća i jedan
 manji deo.
     
    
      2. Uzeti jedan veći deo i razviti 
koru, malo, veću od kalupa u kome će se testo peći (ja sam koristila 
kalup sa obručem, 26cm). Staviti kalup na razvijenu koru, pa testo oko 
kalupa iseći u obliku trouglova. Dobija se kora koja liči na zvezdu.
     
    
      3. Na dno kalupa staviti pek papir a stranice dobro premazati puterom. 
Isečenu koru prebaciti u kalup, sa ivicama uz stranice kalupa.
     
    
      4. Drugi, veći, deo razviti u obliku valjka, uvrteti testo i staviti u kalup, uz ivicu kalupa.
     
    
      5. Trouglove, koji su bili uz ivicu kalupa, prebaciti preko valjka i vrhove saviti ispod testa.
     
    
      6. Treći, veći, deo podeliti na 
pola. Od svake polovine napraviti valjak i uplesti pletenicu. 
Napravljenu pletenicu staviti pored drugog testa.
     
    
      7. I, na kraju, četvrti deo podeljenog testa samo staviti u sredinu. Ostaviti testo da naraste.
     
    
      8. Testo za ukrase: Od navedenih sastojaka zamesiti testo i praviti ukrase, po želji.
Naraslo testo premazati mešavinom mleka i žumanceta, pa poređati napravljene ukrase (njih ne premazivati). 
     
    
      9. Staviti slavski kolač da se peče,
 u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi 
(probati čačkalicom da li je testo pečeno) i ostaviti da se ohladi.Ohlađeni kolač prebaciti na tacnu za posluženje.



Коментари
Постави коментар