Crno - bela torta

Kora:

  • 4 jajeta
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 3 kašike džema od višanja
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo

Fil 1:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 300 g neslanog krem sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašika želatina (u prahu)

Fil 2:

  • 150 ml slatke pavlake
  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 150 g krem sira
  • 1 kašika želatina

...i još:

  • 1 kesica šlag krema od čokolade

Priprema

1. Kora: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti u čvrsti šam. Dodati žumanca i sjediniti. Zatim dodati džem od višanja i ulje, pa dobro umutiti. Pomešati brašno, kakao i pecivo i dodati u testo. Sjediniti mikserom, najmanjom brzinom. Okrugli kalup sa obručem, vel. 26cm, obložiti pek papirom, sipati testo i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Pečenu koru izvaditi (probati čačkalicom da li je pečena) i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi, izvaditi koru i skloniti pek papir.
2. Koru ponovo vratiti u kalup, u kome se pekla, tako da donja strana sada bude naviše. Uzeti spravicu za vađenje drški kod paprika i izvaditi krugove testa, na kori.
3. Fil 1: Želatin potopiti sa dve kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Krem sir, zajedno sa šećerom u prahu, umutiti u kremastu smesu. Slatku pavlaku čvrsto umutiti, pa je dodati u smesu sa krem sirom i dobro sjediniti. Nabubreli želatin staviti na tihu vatru i rastopiti ga (nikako ne sme da provri), pa ga dodati u umućeni krem. Mikserom dobro umutiti.
4. Krem staviti u špric za ukrašavanje torti (nastavak sa većim otvorom) i napuniti rupice na kori.
5. Od testa koje je izvađeno napraviti mrvice i posuti ga preko napunjenih rupica.
6. Preko staviti ostatak belog fila.
7. Fil 2: Obe vrste čokolade rastopiti na pari i ostaviti da se prohlade. U krem sir staviti slatku pavlaku i zajedno, dobro, umutiti. Dodati prohlađenu čokoladu i sjediniti. Želatin pripremiti na način kao iz prvog fila, dodati ga u fil i umutiti. Premazati površinu torte i ostaviti da prenoći u frižideru. narednog dana izvaditi tortu iz frižidera, skloniti obruč i tortu prebaciti na tacnu za posluženje. Ukrasiti je čokoladnim šlag kremom.

Коментари

Популарни постови