Crno - bela torta
Kora:
- 4 jajeta
- 5 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakaoa
- 3 kašike džema od višanja
- 50 ml ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
Fil 1:
- 250 ml slatke pavlake
- 300 g neslanog krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašika želatina (u prahu)
Fil 2:
- 150 ml slatke pavlake
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g krem sira
- 1 kašika želatina
...i još:
- 1 kesica šlag krema od čokolade
Priprema
1. Kora: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu i, uz postepeno dodavanje
šećera, umutiti u čvrsti šam. Dodati žumanca i sjediniti. Zatim dodati
džem od višanja i ulje, pa dobro umutiti. Pomešati brašno, kakao i
pecivo i dodati u testo. Sjediniti mikserom, najmanjom brzinom.
Okrugli kalup sa obručem, vel. 26cm, obložiti pek papirom, sipati testo i
staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Pečenu
koru izvaditi (probati čačkalicom da li je pečena) i ostaviti da se
ohladi. Kada se ohladi, izvaditi koru i skloniti pek papir.
2. Koru ponovo vratiti u kalup, u
kome se pekla, tako da donja strana sada bude naviše. Uzeti spravicu za
vađenje drški kod paprika i izvaditi krugove testa, na kori.
3. Fil 1: Želatin potopiti sa dve
kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
Krem sir, zajedno sa šećerom u prahu, umutiti u kremastu smesu. Slatku
pavlaku čvrsto umutiti, pa je dodati u smesu sa krem sirom i dobro
sjediniti.
Nabubreli želatin staviti na tihu vatru i rastopiti ga (nikako ne sme da
provri), pa ga dodati u umućeni krem. Mikserom dobro umutiti.
4. Krem staviti u špric za ukrašavanje torti (nastavak sa većim otvorom) i napuniti rupice na kori.
5. Od testa koje je izvađeno napraviti mrvice i posuti ga preko napunjenih rupica.
6. Preko staviti ostatak belog fila.
7. Fil 2: Obe vrste čokolade
rastopiti na pari i ostaviti da se prohlade. U krem sir staviti slatku
pavlaku i zajedno, dobro, umutiti. Dodati prohlađenu čokoladu i
sjediniti. Želatin pripremiti na način kao iz prvog fila, dodati ga u
fil i umutiti. Premazati površinu torte i ostaviti da prenoći u
frižideru.
narednog dana izvaditi tortu iz frižidera, skloniti obruč i tortu
prebaciti na tacnu za posluženje. Ukrasiti je čokoladnim šlag kremom.
Коментари
Постави коментар