Crno - bela torta
Kora:
- 4 jajeta
 - 5 kašika šećera
 - 4 kašike brašna
 - 2 kašike kakaoa
 - 3 kašike džema od višanja
 - 50 ml ulja
 - 1 kašičica praška za pecivo
 
Fil 1:
- 250 ml slatke pavlake
 - 300 g neslanog krem sira
 - 100 g šećera u prahu
 - 1 kašika želatina (u prahu)
 
Fil 2:
- 150 ml slatke pavlake
 - 100 g mlečne čokolade
 - 100 g čokolade za kuvanje
 - 150 g krem sira
 - 1 kašika želatina
 
...i još:
- 1 kesica šlag krema od čokolade
 
Priprema
      1. Kora: Odvojiti belanca od 
žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu i, uz postepeno dodavanje 
šećera, umutiti u čvrsti šam. Dodati žumanca i sjediniti. Zatim dodati 
džem od višanja i ulje, pa dobro umutiti. Pomešati brašno, kakao i 
pecivo i dodati u testo. Sjediniti mikserom, najmanjom brzinom.
Okrugli kalup sa obručem, vel. 26cm, obložiti pek papirom, sipati testo i
 staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Pečenu
 koru izvaditi (probati čačkalicom da li je pečena) i ostaviti da se 
ohladi. Kada se ohladi, izvaditi koru i skloniti pek papir.
     
    
      2. Koru ponovo vratiti u kalup, u 
kome se pekla, tako da donja strana sada bude naviše. Uzeti spravicu za 
vađenje drški kod paprika i izvaditi krugove testa, na kori.
     
    
      3. Fil 1: Želatin potopiti sa dve 
kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. 
Krem sir, zajedno sa šećerom u prahu, umutiti u kremastu smesu. Slatku 
pavlaku čvrsto umutiti, pa je dodati u smesu sa krem sirom i dobro 
sjediniti. 
Nabubreli želatin staviti na tihu vatru i rastopiti ga (nikako ne sme da
 provri), pa ga dodati u umućeni krem. Mikserom dobro umutiti.
     
    
      4. Krem staviti u špric za ukrašavanje torti (nastavak sa većim otvorom) i napuniti rupice na kori.
     
    
      5. Od testa koje je izvađeno napraviti mrvice i posuti ga preko napunjenih rupica.
     
    
      6. Preko staviti ostatak belog fila.
     
    
      7. Fil 2: Obe vrste čokolade 
rastopiti na pari i ostaviti da se prohlade. U krem sir staviti slatku 
pavlaku i zajedno, dobro, umutiti. Dodati prohlađenu čokoladu i 
sjediniti. Želatin pripremiti na način kao iz prvog fila, dodati ga u 
fil i umutiti. Premazati površinu torte i ostaviti da prenoći u 
frižideru. 
narednog dana izvaditi tortu iz frižidera, skloniti obruč i tortu 
prebaciti na tacnu za posluženje. Ukrasiti je čokoladnim šlag kremom.
     
    



Коментари
Постави коментар