Zorina štrudla
Testo:
- 600-700g brašna
 - 300 ml mleka
 - 1 kockica kvasca
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kašika šećera
 - 1 vanilin šećer
 - 1 limun - izrendana korica
 - 1 jaje
 - 3 žumanceta
 - 200 g masti
 
Fil :
- 2 pakovanja (od 250 g) maka za kolače
 - 600 ml mleka
 - po želji šećer
 - 5 kašika griza
 - 1/2 margarina
 - 1 jaje
 - rum
 - cimet
 
Priprema
      1. Testo: Zagrejati 300 ml mleka sa 1
 kašikom šećera i 2 kašike brašna. U toplo mleko dodati izdrobljen 
kvasac, pa ostaviti da kvasac uskisne.
     
    
      2. U vanglicu staviti brašno 
pomešano sa pecivom, pa dodati pripremljen kvasac, 3 žumanceta, 1 jaje, 
mast, vanilin šećer i izrendanu koricu od jednog limuna. Umesiti mekše 
testo i odmah ga podeliti na 4 jufke. Od svake jufke napraviti lopticu, 
posuti svaku lopticu sa malo brašna i ostaviti testo da odmara, 
pokriveno, dok se priprema fil.
     
    
      3. Fil : U mleko staviti šećer, po 
želji, pa dodati mak i griz. Staviti na tihu vatru da proključa. 
Povremeno promešati. Kad proključa kuvati 1-2 minuta. Skloniti sa vatre 
pa dodati, prethodno umućen, margarin sa jajetom. Mešati kašikom da se 
masa sjedini, pa dodati rum i cimet (količina po želji). Ostaviti da se 
masa prohladi, pa mlakim filom premazati testo.
     
    
      4. Svaku jufkicu testa razviti, 
premazati filom i uviti u rolat. Sva četiri rolata staviti u pleh, preko
 pek papira, pokriti krpom i ostaviti testo da malo naraste. Naraslo 
testo premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Prohlađenu štrudlu iseći na 
parčiće i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар