Zorina štrudla
Testo:
- 600-700g brašna
- 300 ml mleka
- 1 kockica kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 limun - izrendana korica
- 1 jaje
- 3 žumanceta
- 200 g masti
Fil :
- 2 pakovanja (od 250 g) maka za kolače
- 600 ml mleka
- po želji šećer
- 5 kašika griza
- 1/2 margarina
- 1 jaje
- rum
- cimet
Priprema
1. Testo: Zagrejati 300 ml mleka sa 1
kašikom šećera i 2 kašike brašna. U toplo mleko dodati izdrobljen
kvasac, pa ostaviti da kvasac uskisne.
2. U vanglicu staviti brašno
pomešano sa pecivom, pa dodati pripremljen kvasac, 3 žumanceta, 1 jaje,
mast, vanilin šećer i izrendanu koricu od jednog limuna. Umesiti mekše
testo i odmah ga podeliti na 4 jufke. Od svake jufke napraviti lopticu,
posuti svaku lopticu sa malo brašna i ostaviti testo da odmara,
pokriveno, dok se priprema fil.
3. Fil : U mleko staviti šećer, po
želji, pa dodati mak i griz. Staviti na tihu vatru da proključa.
Povremeno promešati. Kad proključa kuvati 1-2 minuta. Skloniti sa vatre
pa dodati, prethodno umućen, margarin sa jajetom. Mešati kašikom da se
masa sjedini, pa dodati rum i cimet (količina po želji). Ostaviti da se
masa prohladi, pa mlakim filom premazati testo.
4. Svaku jufkicu testa razviti,
premazati filom i uviti u rolat. Sva četiri rolata staviti u pleh, preko
pek papira, pokriti krpom i ostaviti testo da malo naraste. Naraslo
testo premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa staviti da se peče, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Prohlađenu štrudlu iseći na
parčiće i poslužiti.
Коментари
Постави коментар