Domaći hleb sa lanom i čia semenkama



Potrebno je:

1/2 kg brašna
1,5 kašičica soli
1 kašika tečnog meda
1/2 kockice svežeg kvasca
3 kašike ulja
2 kašičice semenki lana
2 kašičice čia semenki
330 ml vode
1 kašičica šećera

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so i obe vrste semenki. Promešati kašikom. Dodati med i ulje (Zašto med? Probajte, hleb ostaje svežiji i narednog dana, ne suši se. I, ne brinite se, testo nije slatko). Sipati pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Uz minimalno dodavanje brašna umesiti testo, koje će i dalje da se blago lepi za ruke. Testo oblikovati u oblik lopte i ostaviti ga u vanglici. vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste. Kada je testo udvostručilo svoju zapreminu, premesiti ga i ostaviti da još jedanput naraste.

2. Dno pleha za hleb, vel. 30cm x 11cm x 8cm, prekriti pek papirom, a stranice dobro premazati uljem. Naraslo testo nauljenim rukama uzeti iz vanglice, razvući ga u dužinu pleha i staviti ga u pleh.
Rukom utapkati testo da se dobije ravna površina. Prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti da testo naraste u plehu.

3. Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Naraslo testo premazati mešavinom ulja i vode (1:1) i staviti ga da se peče. Hleb peći 35 minuta (u rerni sa ventilatorom).

4. Ispečeni hleb izvaditi iz rerne, premazati ga vodom, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti u plehu 2-3 minuta. Zatim ga izvaditi iz pleha, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.

Коментари

Популарни постови