Cakine princes krofne
Testo:
2 čaše (od 200 ml) vode
100 ml ulja
2 čaše brašna
6 jaja
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
prstohvat šećera
Fil:
1,5 l mleka
4 kesice pudinga sa ukusom vanile
13 kašika šećera
2 kesice vanilinog šećera
125 g maslaca/margarina
200 g mlevenog plazma keksa
Glazura:
100 g čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
1. Testo: U dublju posudu staviti vodu, ulje, prstohvat soli i prstohvat šećera. Posudu staviti na šporet da voda provri. Kada voda provri skloniti posudu sa šporeta i dodati brašno. Energično izmešati da se svi sastojci dobro sjedine. Ostaviti testo da se malo prohladi. U prohlađeno (mlako) testo dodavati jaja, jedno po jedno. Između svakog dodavanja testo dobro umutiti mikserom (nastavcima za testo). Na kraju dodati prašak za pecivo. Pošto testa ima za dva velika pleha od el. šporeta (ukupno izađe 32 krofni) odmah ga podeliti na pola.
2. Pleh prekriti pek papirom. Špricom za princes krofne istiskivati testo (16 komada u jednom plehu i 16 komada u drugom). Između krofnica ostaviti rastojanje jer će dosta da narastu. Ko nema kalup za krofnice, testo može stavljati i kašičicom. Naime, prvo zahvatiti punu kašičicu testa i staviti je na pek papir. Zatim, zahvatiti pola kašičice testa i staviti preko postavljenog testa na pek papiru. Tako će se formirati vrh krofnica, pa će izgledati kao da ste ih istiskivali kalupom.
3. Rernu (sa ventilatorom) zagrejati na 220 stepeni. Staviti krofnice da se peču. Kada krofnice porumene smanjiti temperaturu na 100 stepeni i ostaviti ih u rerni još 10 minuta. Pečene krofnice izvaditi i ostaviti da se ohlade.
4. Od 1,5 l mleka odvojiti 300 ml, a u ostatak mleka dodati šećer i vanilin šećer, pa staviti da mleko provri. Puding razmutiti sa odvojenim mlekom. Kada mleko sa šećerom provri, smanjiti temperaturu, sipati razmućeni puding i kuvati dok se ne zgusne. Skuvani puding skloniti sa šporeta, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da se ohladi (foliju staviti direktno na puding, da se ne bi formirala korica). U ohlađeni puding dodati, prethodno, umućeni maslac/margarin. Dobro mikserom sjediniti. Na kraju dodati mlevenu plazmu i mikserom dobro sjediniti sve sastojke.
5. Ohlađene krofnice preseći na pola i ravnomerno rasporediti fil.
6. Za glazuru šokoladu i ulje staviti na paru da se čokolada otopi. Rastopljenu čokoladu kašičicom preliti preko krofnica.
Коментари
Постави коментар