Hrskava pita na trouglove
Potrebno je:
1/2 kg tankih kora za pitu
ulje
gazirana voda
Fil:
400 g sitnog sira
100 g kajmaka
4 jajeta
100 ml jogurta
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
Priprema:
1. Fil: U odgovarajuću posudu staviti sitan sir, kajmak, so (ako je kajmak slan, so nije potrebna), jogurt, prašak za pecivo i jaja. Viljuškom dobro sjediniti sve sastojke.
2. Uzeti jednu koru i raširiti je na radnoj površini. Celu koru premazati mešavinom ulja i gazirane vode (1:1). Preklopiti jednu stranu kore do polovine, isto uraditi i sa drugom stranom kore (da se kore spoje). Takođe ih premazati masnoćom, pa zatim jednu polovinu kore prebaciti preko druge polovine. Dobija se duži pravougaoni oblik kore. I sada se premaže masnoćom i nanese se preko cele površine deo fila. Početi preklapanje kore na trouglove, od sebe pa ići naviše. Formirani trougao prebaciti na podmazani pleh. Isti postupak ponoviti i sa ostalim korama i filom.
3. Površinu pite premazati mešavinom ulja i gazirane vode. Rernu zagrejati na 200 stepeni i staviti pitu da se peče. Kada pita porumeni, izvaditi pleh iz rerne, prekriti pitu kuhinjskom krpom i ostaviti je da se prohladi. Pitu poslužiti uz jogurt, kiselo mleko, kiselu pavlaku...
Коментари
Постави коментар