Pogača mekana kao pamuk



Potrebno je:

340 g brašna
180 ml vode
1/2 kockice kvasca (20-25g)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 jaje
3 kašike ulja

Za premazivanje pogače: 1 žumance + 1 kašika mleka

Za posipanje pogače: semenke po želji

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste. Naraslo testo podeliti na šest jednakih delova. Od svakog dela oblikovati loptice.

2. Loptice poređati u podmazanu posudu (ja sam koristila dublju posudu vel. 24cm). Svaku lopticu testa zaseći oštrim nožem u obliku krsta, premazati mešavinom žumanceta i mleka i posuti semenkama. Posudu sa testom prekriti providnom folijom i ostaviti da pogača naraste.

3. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Staviti pogaču da se peče. Kada porumeni izvaditi je iz rerne i prebaciti na kuhinjsku krpu. Umotati pogaču da omekša.

Коментари

Популарни постови