Heljdine kore, sir, kajmak...



Potrebno je:

1/2 kg heljdinih kora

Smesa za premazivanje kora:

4 jajeta
150 ml gustog jogurta
100 ml ulja
60 g pšeničnog griza
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli

Fil:

400 g sira
100 g kajmaka
3 jaja

Priprema:

1. Smesa za premazivanje kora: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i čvrsto umutiti. Dodati žumanca i mutiti da se dobije penasta smesa. Zatim dodati ulje i jogurt. Dobro mikserom sjediniti. Na kraju ubaciti mešavinu griza, soli i praška za pecivo. Sjediniti sve sastojke. Pripremljenu smesu ostaviti na stranu, dok se spremi fil.

2. Fil: U odgovarajuću posudu staviti domaći, kravlji, sir i viljuškom ga izmrviti. Dodati kajmak i dobro ga sjediniti sa sirom. Na kraju ubaciti jaja i viljuškom sve dobro sjediniti. Ako treba dodati soli po ukusu (ja so nisam dodavala, jer su mi sir i kajmak bili dovoljno slani).

3. Kore rasporediti tako da u rolatu imate po tri kore (ja sam u pakovanju imala 10 kora, pa sam dva rolata napravila sa po tri kore a u jedan stavila četiri kore).

4. Staviti jednu koru na radni deo i preko naneti tri pune kašike smese za premazivanje (odvojiti tri pune kašike na stranu za premazivanje rolata po površini). Silikonskom četkicom smesu rasporediti preko cele kore. Preko staviti drugu koru - smesa za premazivanje - treća kora - smesa za premazivanje - deo fila. Fil podeliti na onoliko delova koliko ćete imati rolata, da bi u svakom rolatu bilo podjednako fila. Sa obe strane premazanih kora vratiti ivice kora malo unutra, pa uviti kore u rolat. Nemojte čvrsto da uvijete rolat, da bi pita bila vazdušasta. Napravljeni rolat staviti u pleh preko pek papira, ili pleh dobro premazati uljem. Isti postupak ponoviti i sa ostalim korama, smesom za premazivanje i filom.

5. Napravljenu pitu premazati odvojenom smesom za premazivanje i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Kada pita porumeni izvaditi je iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Zatim je iseći i poslužiti uz jogurt, kiselo mleko, pavlaku, salatu po želji...

Коментари

Популарни постови