Pita sa sirom i domaćim korama
Za testo:
- 750 g brašna
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 50 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1/2 kockice kvasca
Za fil:
- 600 g sira
- 180 ml kisele pavlake
- 180 ml jogurta
- 5 jaja
- 1 kesica praška za pecivo
...i još:
- ulje
Priprema
1. Testo. U toploj, mešavini mleka i
vode, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac.
U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje, jaje i pripremljeni kvasac.
Zamesiti testo, napraviti valjak od njega i podeliti ga na 12 delova. Od
svakog dela napraviti jufkicu. Pokriti krpom i ostaviti da testo
odmara, dok se sprema fil.
2. Fil. Izrendati sir (ili uzeti
sitan sir), u dublju posudu. Dodati jaja i viljuškom, dobro umutiti.
Ubaciti prašak za pecivo, kiselu pavlaku i jogurt. Viljuškom, sve
sastojke, dobro sjediniti.
3. Uzeti jednu jufkicu, staviti je
na, pobrašnjenu, radnu podlogu i razviti u, vrlo tanku, koru. Ko se ne
snalazi u ručnom razvlačenju kora, slobodno to može postići i oklagijom
sa posipanjem, malo više, brašna.
4. Razvijenu koru, poprskati sa 2-3
kašičice ulja, staviti (po celoj kori) deo fila i saviti u rolatić, do
polovine kore, sa jedne strane, pa isto uraditi i sa suprotne strane, da
se rolatići spoje. Tako formiranu koru saviti u oblik puža i ređati u
pleh, preko pek papira.
5. Možete pojedinačno savijati tako kore, da izgleda kao burek ili ih ređati kružno, u dobro podmazanoj, tepsiji.
6. Poređane kore, obilno, premazati uljem i staviti da se pekč, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni.
7. Pečenu pitu izvaditi, pokriti krpom da se prohladi, pa poslužiti.
Коментари
Постави коментар