Pita sa sirom i domaćim korama
Za testo:
- 750 g brašna
 - 200 ml mleka
 - 200 ml vode
 - 50 ml ulja
 - 1 kašičica šećera
 - 1 kašičica soli
 - 1/2 kockice kvasca
 
Za fil:
- 600 g sira
 - 180 ml kisele pavlake
 - 180 ml jogurta
 - 5 jaja
 - 1 kesica praška za pecivo
 
...i još:
- ulje
 
Priprema
      1. Testo. U toploj, mešavini mleka i
 vode, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. 
U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje, jaje i pripremljeni kvasac. 
Zamesiti testo, napraviti valjak od njega i podeliti ga na 12 delova. Od
 svakog dela napraviti jufkicu. Pokriti krpom i ostaviti da testo 
odmara, dok se sprema fil.
     
    
      2. Fil. Izrendati sir (ili uzeti 
sitan sir), u dublju posudu. Dodati jaja i viljuškom, dobro umutiti. 
Ubaciti prašak za pecivo, kiselu pavlaku i jogurt. Viljuškom, sve 
sastojke, dobro sjediniti.
     
    
      3. Uzeti jednu jufkicu, staviti je 
na, pobrašnjenu, radnu podlogu i razviti u, vrlo tanku, koru. Ko se ne 
snalazi u ručnom razvlačenju kora, slobodno to može postići i oklagijom 
sa posipanjem, malo više, brašna. 
     
    
      4. Razvijenu koru, poprskati sa 2-3 
kašičice ulja, staviti (po celoj kori) deo fila i saviti u rolatić, do 
polovine kore, sa jedne strane, pa isto uraditi i sa suprotne strane, da
 se rolatići spoje. Tako formiranu koru saviti u oblik puža i ređati u 
pleh, preko pek papira. 
     
    
      5. Možete pojedinačno savijati tako kore, da izgleda kao burek ili ih ređati kružno, u dobro podmazanoj, tepsiji. 
     
    
      6. Poređane kore, obilno, premazati uljem i staviti da se pekč, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. 
     
    
      7. Pečenu pitu izvaditi, pokriti krpom da se prohladi, pa poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар