Štrudla sa višnjama
Za testo:
- 650 g brašna
- 1 kockica kvasca
- 100 g šećera
- 250 ml mleka
- 100 g rastopljene masti (putera)
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 700 g očišćenih višanja
- 250 ml soka od višanja
- 100 g šećera
- 1 kesica pudinga od vanile
- 2 kašike ruma
...i još:
- džem od višanja
Priprema
1. U toplom mleku, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu stavi brašno, dodati šećer,
so, rastopljenu mast (puter), jaje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo
i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
2. Fil. Od 250 ml soka od višanja
odvojiti manji deo i rastvoriti puding. Ostatak soka staviti u šerpicu,
dodati višnje i šećer, pa staviti da provri. Kuvati pet minuta, zatim
dodati rastvoreni puding i kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre,
sipati rum, promešati i ostaviti da se ohladi.
3. Naraslo testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti na dva dela. Svaki deo razviti u
duži, pravougaoni, oblik. Testo treba da bude tanko razvijeno.
4. Preko testa premazati džem od
višanja, pa rasporediti polovinu fila. Uviti rolat, krajeve saviti
unutar rolata i rolat staviti u pleh, preko pek papira. Isto uraditi i
sa drugom polovinom testa. Ostaviti rolate da narastu.
5. Narasle štrudle premazati
mešavinom žumanceta i, malo, mleka, pa staviti da se peču, u prethodno
zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Kada štrudla lepo porumeni prekriti je
alu folijom, da ne izgori.
6. Pečenu štrudlu (probati
čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne, pokriti krpom i ostaviti
da se prohladi. Prohlađenu štrudlu iseći na parčiće i poslužiti.
Коментари
Постави коментар