Voćni mrvičasti kolač
Suva smesa:
- 1 čaša (od 250 ml) brašna
- 1 čaša griza
- 3/4 čaše šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanil šećera
- 2 kašičice cimeta
Smesa sa voćem:
- 400 g jabuka
- 400 g krušaka
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika ekstrata vanile
- 1/2 limuna
...i još:
- 120 ml ulja
- 100 g suvog grožđa
- 100 g oraha
Priprema
1. Odavno imam prepis ovog kolača,
ali način spremanja je kod mene izazivao nevericu da kolač uopšte može
da bude dobar. Međutim kada sam ga napravila, ko voli mrvičasto testo,
dobila sam kolač fantastičnog ukusa i mirisa. Probajte i vi, nećete se
pokajati.
2. Suva smesa: U vanglici pomešati
sve sastojke za suvu smesu, dobro kašikom izmešati, da se svi sastojci
sjedine. Suvu smesu podeliti na tri dela.
3. Smesa sa voćem: Oljuštiti voće,
pa ga izrendati. Politi ga sokom od limuna i promešati. Dodati cimet i
vanilu pa, još jedanput, kašikom promešati. Smesu sa voćem podeliti na
pola.
4. Orahe iseckati u secko, da ostanu mali komadići. Suvo grožđe potopiti u rum i ostaviti, najmanje, pola sata.
5. Uzeti pleh, vel. 30x20cm, pa dno obložiti pek papirom a stranice premazati maslacem.
6. Na dno pleha sipati trećinu suve
smese i ravnomerno je raspodeliti. Poprskati je sa uljem. Preko staviti
pola smese sa voćem, poprskati sa uljem, pa staviti pola količine suvog
grožđa.
7. Zatim ide druga trećina suve
smese, poprskati je uljem, rasporediti voće, poprskati i njega sa uljem,
staviti ostatak suvog grožđa i polovinu iseckanih oraha.
8. Na kraju staviti zadnji deo suve
smese, poprskati uljem i posuti ostatkom iseckanih oraha. Staviti da se
peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Peći sat vremena
(pošto je svaki šopret individualan, najbolje da probate čačkalicom da
li je kolač ispečen). Kada površina dobro porumeni pokriti je alu
folijom, da ne bi kolač izgoreo.
9. Pečeni kolač izvaditi, potpuno, ohladiti, pa ga iseći na kocke.
Коментари
Постави коментар