Testenina u bešamel sosu, sa piletinom
Potrebno je:
- 1/2 kg testenine (po izboru)
- 700 g belog pilećeg mesa
- 1 kašičica karija
- suvi biljni začin
- biber
Bešamel sos:
- 80 ml ulja
- 3 kašike brašna
- 1 l mleka
- 1 čaša kisele pavlake
- suvi biljni začin
...i još:
- 200 g izrendanog kačkavalja
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 200 ml jogurta
- 1 jaje
Priprema
1. Pileće meso iseći na kockice i
staviti da se prži, na malo ulja. Posuti karijem, biljnim začinom i
biberom (po ukusu). Ispržiti, dok meso, blago, ne porumeni.
2. Skuvati testeninu (po uputstvu sa pakovanja) i ocediti je.
3. Bešamel sos: U ulje staviti
brašno, pa na tihoj vatri, pržiti minut, dva. Polako sipati hladno
mleko, uz neprestano mućenje žicom. Posuti biljnim začinom, po ukusu, i
mešati dok se sos ne zgusne. Na kraju ubaciti kiselu pavlaku i mešati
dok se pavlaka ne rastopi.
4. U sos ubaciti isprženo meso, kao i testeninu, pa dobro promešati.
5. Rernu ugrejati na 190 stepeni.
Uzeti, odgovarajući, pleh za rernu, podmazati ga i izručiti pripremljenu testeninu, sa sosom. Poravnati.
6. U manju, dublju, posudu sjediniti
(žicom za mućenje) pavlaku za kuvanje, jogurt i jaje. Sa pripremljenom
smesom preliti testeninu u plehu. Po površini posuti sa izrendanim
kačkavaljem i staviti da se peče, dok ne dobije lepu, rumenu boju.
Poslužiti toplo (ukusno je i hladno - ako ostane).
Коментари
Постави коментар