Testenina u bešamel sosu, sa piletinom
Potrebno je:
- 1/2 kg testenine (po izboru)
 - 700 g belog pilećeg mesa
 - 1 kašičica karija
 - suvi biljni začin
 - biber
 
Bešamel sos:
- 80 ml ulja
 - 3 kašike brašna
 - 1 l mleka
 - 1 čaša kisele pavlake
 - suvi biljni začin
 
...i još:
- 200 g izrendanog kačkavalja
 - 250 ml pavlake za kuvanje
 - 200 ml jogurta
 - 1 jaje
 
Priprema
      1. Pileće meso iseći na kockice i 
staviti da se prži, na malo ulja. Posuti karijem, biljnim začinom i 
biberom (po ukusu). Ispržiti, dok meso, blago, ne porumeni.
     
    
      2. Skuvati testeninu (po uputstvu sa pakovanja) i ocediti je.
     
    
      3. Bešamel sos: U ulje staviti 
brašno, pa na tihoj vatri, pržiti minut, dva. Polako sipati hladno 
mleko, uz neprestano mućenje žicom. Posuti biljnim začinom, po ukusu, i 
mešati dok se sos ne zgusne. Na kraju ubaciti kiselu pavlaku i mešati 
dok se pavlaka ne rastopi.
     
    
      4. U sos ubaciti isprženo meso, kao i testeninu, pa dobro promešati.
     
    
      5. Rernu ugrejati na 190 stepeni.
Uzeti, odgovarajući, pleh za rernu, podmazati ga i izručiti pripremljenu testeninu, sa sosom. Poravnati.
     
    
      6. U manju, dublju, posudu sjediniti
 (žicom za mućenje) pavlaku za kuvanje, jogurt i jaje. Sa pripremljenom 
smesom preliti testeninu u plehu. Po površini posuti sa izrendanim 
kačkavaljem i staviti da se peče, dok ne dobije lepu, rumenu boju.
Poslužiti toplo (ukusno je i hladno - ako ostane).
     
    



Коментари
Постави коментар