Štrudla sa makom
Za testo:
- 150 g masti
 - 3 žumanceta
 - 1 jaje
 - 200 ml mleka
 - 1 kockica kvasca
 - 700 g brašna
 - 150 g šećera
 
Za fil:
- 1/2 kg mlevenog maka
 - 400 ml mleka
 - 300 g šećera
 - 1 kašičica cimeta
 - 1 kašika ruma
 - 4 kašike griza
 - 1 jaje
 - 125 g rastopljenog putera
 
I još:
- džem (po želji)
 
Priprema
      1. U toplom mleku, sa dodatkom 
kašičice šećera, podići kvasac. U dublju vanglicu staviti mast i šećer, 
pa penasto umutiti (viljuškom). Dodati jaja i sjediniti. Sipati 
pripremljeni kvasac. Ubaciti brašno i zamesiti, mekše, testo. Testo 
podeliti na tri jufke i ostaviti da narastu.
     
    
      2. Fil: U šerpicu staviti mak, 
preliti ga mlekom i izmešati. Dodati šećer i griz, pa staviti na šporet 
da provri. Kuvati smesu da se zgusne, uz neprestano mešanje. Kada se fil
 zgusnuo skloniti ga sa vatre, pa dodati cimet, rum i puter. Mešati da 
se puter rastopi. Na kraju dodati, prethodno umućeno, jaje i dobro 
sjediniti. Ostaviti da se fil, potpuno ohladi.
     
    
      3. Uzeti prvu jufkicu i razviti u 
obliku pravougaonika. Koru, u tankom sloju, premazati džemom (koji 
volite), pa premazati trećinom fila. Uviti u rolat, krajeve testa uvući 
unutra i staviti u pleh, preko pek papira. Na isti način postupiti i sa 
ostatkom testa i fila.
     
    
      4. Poređane štrudle ostaviti da narastu. 
Rernu zagrejati na 180 stepeni. 
     
    
      5. Narasle štrudle premazati 
mešavinom žumanceta i mleka, pa staviti da se peču (možete koricu pre 
pečenja izbockati čačkalicom - time ste sigurni da se korica neće 
podići, od fila, prilikom pečenja).
     
    
      6. Kada štrudla porumeni probati čačkalicom da li je pečena. Ako treba da se još peče prekriti je alu folijom. 
     
    
      7. Pečenu štrudlu izvaditi, ostaviti da se prohladi, iseći na šnitove i poslužiti. Isečenu štrudlu možete posuti šećerom u prahu.
     
    



Коментари
Постави коментар