Jafa torta
Za koru:
- 4 belanaca
 - 200 g šećera
 - 1/2 limuna (sok)
 
Za voćni fil:
- 1/2 kg jagoda
 - 100 g šećera
 - 1 kesica pudinga sa ukusom jagode
 - 150 ml vode
 
Za fil II:
- 4 žumanceta
 - 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
 - 6 kašika šećera
 - 1 margarin
 - 150 g šećera u prahu
 - 1/2 l mleka
 
I još:
- 300 g jafa keksa
 - 2 kesice šlag krema od vanile
 - 1 kesica šlag krema od čokolade
 - mleko
 
Ostalo:
- 100 g čokolade
 - 50 g margarina
 - 1 jaje
 
Priprema
      1. Kora: Belanca umutiti u čvrsti 
šam, uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju dodati sok od limuna i 
mutiti još dva-tri minuta. Kalup (vel. 28 cm) obložiti pek papirom, 
sipati umućena belanca i kašikom, ih ravnomerno rasporediti. Staviti da 
se peče (bolje reći - suši), u prethodno zagrejanoj rerni, na 80 C. Mom 
šporetu je trebalo 3 sata da osuši koricu. 
     
    
      2. Ispečenu koricu izvaditi, ohladiti, prevrnuti na odgovarajuću posudu, skinuti pek papir, pa vratiti koru na tacnu za tortu.
     
    
      3. Čokoladu izlomiti, staviti u 
šerpicu, zajedno sa margarinom i otopiti na pari. Kada su se čokolada i 
margarin otopili dodati umućeno jaje (viljuškom ga umutiti) i mešati još
 dva, tri minuta, da se jaje termički obradi. Skloniti sa šporeta i 
polako ga preliti preko osušene korice. Kašikom ravnomerno rasporediti. 
Ostaviti da se stegne u frižideru.
     
    
      4. Voćni fil: Jagode (ili voće po 
vašoj želji) iseckati na sitnije komade. Staviti u šerpu, dodati šećer, 
100 ml vode i staviti da se kuva. Puding razmutiti sa 50 ml vode. Kada 
se šećer rastopio, dodati razmućeni puding i kuvati dok se ne zgusne. 
Ostaviti da se ohladi. Ohlađeni fil premazati preko čokolade i staviti u
 frižider, dok se sprema drugi fil.
     
    
      5. Fil II: Od 1/2 l mleka odvojiti 
100 ml i razmutiti puding od vanile. Ostatak mleka, zajedno sa 6 kašika 
šećera, staviti da proključa. Žumanca umutiti penasto, dodati razmućeni 
puding, pa mućenjem sjediniti. Kada mleko provri dodati mešavinu 
žumanaca i pudinga, pa kuvati dok se ne zgusne. Skuvani fil pokriti 
providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Margarin umutiti penasto sa 
šećerom u prahu, pa ga mikserom, sjediniti sa ohlađenim filom. 
     
    
      6. Pola žutog fila staviti preko 
voćnog fila, pa preko poređati jafu. Jafu prethodno umočiti u toplo 
mleko (samo deo sa keksom). Preko jafe staviti drugu polovinu žutog 
fila. 
     
    
      7. Umutiti dva šlag krema od vanile i
 premazati površinu torte. Stranice totre premazati umućenim šlag kremom
 od čokolade. Ukrasiti po želji. 
     
    



Verice, divna torta,super izgleda još sa jafom, obožavam.
ОдговориИзбришиHvala Dano!
ОдговориИзбриши