Jafa torta
Za koru:
- 4 belanaca
- 200 g šećera
- 1/2 limuna (sok)
Za voćni fil:
- 1/2 kg jagoda
- 100 g šećera
- 1 kesica pudinga sa ukusom jagode
- 150 ml vode
Za fil II:
- 4 žumanceta
- 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
- 6 kašika šećera
- 1 margarin
- 150 g šećera u prahu
- 1/2 l mleka
I još:
- 300 g jafa keksa
- 2 kesice šlag krema od vanile
- 1 kesica šlag krema od čokolade
- mleko
Ostalo:
- 100 g čokolade
- 50 g margarina
- 1 jaje
Priprema
1. Kora: Belanca umutiti u čvrsti
šam, uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju dodati sok od limuna i
mutiti još dva-tri minuta. Kalup (vel. 28 cm) obložiti pek papirom,
sipati umućena belanca i kašikom, ih ravnomerno rasporediti. Staviti da
se peče (bolje reći - suši), u prethodno zagrejanoj rerni, na 80 C. Mom
šporetu je trebalo 3 sata da osuši koricu.
2. Ispečenu koricu izvaditi, ohladiti, prevrnuti na odgovarajuću posudu, skinuti pek papir, pa vratiti koru na tacnu za tortu.
3. Čokoladu izlomiti, staviti u
šerpicu, zajedno sa margarinom i otopiti na pari. Kada su se čokolada i
margarin otopili dodati umućeno jaje (viljuškom ga umutiti) i mešati još
dva, tri minuta, da se jaje termički obradi. Skloniti sa šporeta i
polako ga preliti preko osušene korice. Kašikom ravnomerno rasporediti.
Ostaviti da se stegne u frižideru.
4. Voćni fil: Jagode (ili voće po
vašoj želji) iseckati na sitnije komade. Staviti u šerpu, dodati šećer,
100 ml vode i staviti da se kuva. Puding razmutiti sa 50 ml vode. Kada
se šećer rastopio, dodati razmućeni puding i kuvati dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi. Ohlađeni fil premazati preko čokolade i staviti u
frižider, dok se sprema drugi fil.
5. Fil II: Od 1/2 l mleka odvojiti
100 ml i razmutiti puding od vanile. Ostatak mleka, zajedno sa 6 kašika
šećera, staviti da proključa. Žumanca umutiti penasto, dodati razmućeni
puding, pa mućenjem sjediniti. Kada mleko provri dodati mešavinu
žumanaca i pudinga, pa kuvati dok se ne zgusne. Skuvani fil pokriti
providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Margarin umutiti penasto sa
šećerom u prahu, pa ga mikserom, sjediniti sa ohlađenim filom.
6. Pola žutog fila staviti preko
voćnog fila, pa preko poređati jafu. Jafu prethodno umočiti u toplo
mleko (samo deo sa keksom). Preko jafe staviti drugu polovinu žutog
fila.
7. Umutiti dva šlag krema od vanile i
premazati površinu torte. Stranice totre premazati umućenim šlag kremom
od čokolade. Ukrasiti po želji.
Verice, divna torta,super izgleda još sa jafom, obožavam.
ОдговориИзбришиHvala Dano!
ОдговориИзбриши