Uskršnja torta
Kora:
- 3 jaja
- 3 kašike šećera
- 3 kašike brašna
- 1 kašika kafe
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 kašike ulja
Fil:
- 500 ml jogurta ( 3,2%mm )
- 4 kesice šlaga (160g) sa ukusom slatke pavlake
- 2 kesice želatina
- 500 g jagoda
- 200 g šećera u prahu
Priprema
1. Kora: Odvojiti belanca od
žumanaca, i umutiti čvrst šam, sa dodatkom šećera. Dodati žumanca i
ulje, pa umutiti da masa postane penasta. Na kraju dodati brašno,
pomešano sa praškom za pecivo i jednu kašiku kafe. U kalupu za tortu,
prečnika 28cm, staviti pek papir, pa sipati testo. Peći, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
2. Fil: Želatin pripremiti prema
uputstvu sa kesice. Jogurt zagrejati i u topao jogurt sipati
pripremljeni želatin. Mutiti žicom da se razbiju grudvice od želatina.
Ostaviti da se ohladi.
3. Umutiti čvrsto šlag, sa dodatkom
šećera u prahu. Jagode iseckati sitno. Ohlađeni želatin, uz neprekidno
mućenje mikserom, dodati umućenom šlagu. Dodati jagode i kašikom sve
sjediniti.
4. Pečenu koru izvaditi iz kalupa,
skloniti pek papir, pa je ponovo vratiti u kalup. Preko kore sipati fil,
poravnati, pa ostaviti preko noći u frižider. Sutradan skinuti obruč od
kalupa, prebaciti tortu na tacnu, i ukrasiti po želji.
Коментари
Постави коментар