Preliven posni kolač (na vodi)
Testo:
- 4 šoljice (od 80 ml) griza
 - 4 šoljice brašna
 - 5 šoljica vode
 - 2 šoljice kisele vode
 - 2 šoljice šećera
 - 1 kesica vanilinog šećera
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 100 g mlevenog lešnika
 - 100 g suvog grožđa
 
Sirup:
- 6 šoljica šećera
 - 5 šoljica negaziranog, soka od pomorandže
 
Priprema
1. Testo: U dublju, odgovarajuću, 
posudu staviti griz, brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer, pa
 promešati. Dodati mlevene lešnike i suvo grožđe (koje je prethodno 
15-ak minuta bilo preliveno vrelom vodom, pa ga ocediti) i sve sastojke 
sjediniti. Pomešati običnu vodu i kiselu vodu, pa preliti preko suvih 
sastojaka. Dobro promešati, da bi se smesa sjedinila. Pleh (vel. 
34x20cm) obložiti pek papirom, pa sipati testo. Poravnati i staviti da 
se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Čačkalicom probati
 da li je kolač ispečen. Ispečeni kolač izvaditi i ostaviti da se 
prohladi.
     
    
2. Sirup: Šećer i sok od pomorandže staviti na šporet, da provri. Kada sirup provri skloniti ga sa šporeta. 
     
    
3. Prohlađeni kolač prevrnuti na 
veći pleh, skloniti pek papir, pa vratiti u pleh gde se peklo testo i 
iseći ga na kocke, pa ga preliti sa, vrelim, sirupom. Ostaviti da se 
dobro ohladi i da, kolač, upije sirup, pa poslužiti. Verujte, uopšte 
nemate osećaj da jedete posni kolač na vodi, koliko je dobar.
     
    



Коментари
Постави коментар