Prženi oslić sa prelivom
Potrebno je:
- 1,5 kg oslića (belog)
- 4 kašičice suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice bibera u prahu
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/2 kašičice crnog luka u prahu
- 1 kašičica ruzmarina
- 1/3 kašičice čilija u prahu
- 2 kašičice aleve paprike
- projano brašno
- obično brašno
- ulje
Preliv:
- 4 češnja belog luka
- 1/2 vezice svežeg peršuna
- 80 ml soka od kiselih krastacčića
- ulje
Priprema
1. Oslić oprati, iseći i očistiti
(on je već očišćen - samo da se skine leđni i trbušni zadebljani deo).
Začine (izuzev brašna) sve pomešati i sa time posoliti ribu. Pokriti
folijom i ostaviti u frižideru na jedan sat. Posle isteka datog vremena
ribu uvaljati u mešavinu projanog i običnog brašna (odnos brašna je 1:1)
i pržiti je u zagrejanom ulju, na srednjoj temperaturi. Ispržene
parčiće vaditi i ređati u oval. Držati na toplom.
2. Preliv: Ulje u kome se pržila
riba ocediti od taloga (koji je stvoren od brašna). Beli luk i peršun
iseckati sitno. Ulje (oceđeno, od prženja ribe) staviti samo u količini
da se isprži beli luk. Čim beli luk malo omekša, dodati, sitno iseckani,
peršun, promešati jedan minut i preliti sa sokom od krastavaca.
Sačekati da proključa, pa kašikom preliti poređane parčiće ribe.
Ostaviti da odstoji 10-ak minuta, pa poslužiti.
Коментари
Постави коментар