Pileća čorba
Potrebno je:
- 300 g belog pilećeg mesa
- 1 pileći batak
- 1 pileći karabatak
- 1,5 l vode
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 koren peršuna (manji)
- 1 koren paškanata (manji)
- 1/3 koren celera
- 100 g kukuruza šećerca
- 1 crvena paprika
- 1 paradajz
- 2 srednja krompira
- 3 kašičice brašna
- 1 jaje
- suvi biljni začin
- ulje
- 1/2 veze peršuna
Priprema
1. Meso staviti u dublju posudu, naliti sa vodom, posuti sa suvim biljnim začinom (po ukusu) i staviti da se kuva.
2. Crni luk, šargarepu, korene peršuna, paškanata i celera, kao i papriku, paradajz (prethodno oljušten) i krompir sitno iseckati.
3. Kada je meso omekšalo izvaditi ga
u tanjir i iseckati na sitnije parčiće. U šerpu staviti malo ulja i
dodati iseckani crni luk. Dinstati na tihoj temperaturi. Kada je luk
malo omekšao dodati svo iseckano povrće, izuzev krompira. Dodati i
kukuruz šećerac. Nastaviti sa dinstanjem, dok povrće ne omekša.
4. Kada je povrće omekšalo naliti
proceđenu vodu, gde se meso kuvalo, pa nastaviti sa kuvanjem. Posle
15-ak minuta, od kuvanja, dodati iseckani krompir. Odvojiti, oko, 250 ml
tečnosti i ostaviti da se ohladi. U čorbicu dodati iseckano meso i
kuvati još 20 minuta.
5. U 200 ml odvojene tečnosti iz
čorbe (ohlađene) razmutiti brašno, pa naliti u čorbu. Promešati i
začiniti po ukusu. Na kraju, razmutiti jedno jaje i dodati 50 ml
tečnosti (što ste odvojili). Dobro viljuškom sjediniti. Polako sipati u
čorbu, uz neprestano mešanje varjačom. Kada proključa skloniti sa vatre i
dodati sitno iseckani peršun. Poslužiti uz salatu, po izboru.
Коментари
Постави коментар