Lisnate kiflice - slane i slatke
Za testo:
- 600 g brašna
 - 1 kockica kvasca
 - 150 ml jogurta
 - 150 ml mleka
 - 1 jaje
 - 3 kašike ulja
 - 2 kašičice soli
 - 2 kašike šećera
 
Za fil:
- mleveni mak, džem, eurokrem...
 - kulen, kačkavalj...
 
Za premazivanje:
- 200 g maslaca
 
Priprema
      1. U toplom mleku, sa dodatkom 
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, 
šećer, ulje, jaje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i, 
odmah, ga podeliti na pola.
     
    
      2. Svaku polovinu testa podeliti na 
šest jufkica. Uzeti prvih šest jufkica i razviti ih u veličini manjeg 
tanjirića. Preko svake jufkice narendati, po malo, maslaca (zamrznutog) i
 slagati ih jednu na drugu. Zadnju ne premazivati maslacem. 
     
    
      3. Zatim razviti jednu veliku koru, 
debljine 2-3 mm, pa je iseći na četiri dela. Zatim svaku četvrtinu testa
 iseći na pet trouglova. Znači, od polovine testa dobijamo 20 kiflica.
     
    
      4. Ja sam prvu polovinu testa filovala mlevenim makom (skuvanim u mleku, sa dodatkom šećera).
     
    
      5. Od druge polovine, podeljenog, 
testa ponoviti isti postupak i napraviti još 20 kiflica. U njih sam 
stavljala po parče kulena i parče kačkavalja. 
     
    
      6. Napravljene kiflice poređati u 
pleh, preko pek papira. Ostaviti da narastu, dok se ne ugreje rerna, na 
180 stepeni. Narasle kiflice premazati mešavinom žumanceta i, malo, 
mleka. Slanu varijantu kiflica možete posuti susamom.
     
    
      7 
     
Staviti kiflice da se peku, dok ne dobiju lepu, rumenu boju.



Коментари
Постави коментар