Lisnate kiflice - slane i slatke
Za testo:
- 600 g brašna
- 1 kockica kvasca
- 150 ml jogurta
- 150 ml mleka
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- 2 kašičice soli
- 2 kašike šećera
Za fil:
- mleveni mak, džem, eurokrem...
- kulen, kačkavalj...
Za premazivanje:
- 200 g maslaca
Priprema
1. U toplom mleku, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so,
šećer, ulje, jaje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i,
odmah, ga podeliti na pola.
2. Svaku polovinu testa podeliti na
šest jufkica. Uzeti prvih šest jufkica i razviti ih u veličini manjeg
tanjirića. Preko svake jufkice narendati, po malo, maslaca (zamrznutog) i
slagati ih jednu na drugu. Zadnju ne premazivati maslacem.
3. Zatim razviti jednu veliku koru,
debljine 2-3 mm, pa je iseći na četiri dela. Zatim svaku četvrtinu testa
iseći na pet trouglova. Znači, od polovine testa dobijamo 20 kiflica.
4. Ja sam prvu polovinu testa filovala mlevenim makom (skuvanim u mleku, sa dodatkom šećera).
5. Od druge polovine, podeljenog,
testa ponoviti isti postupak i napraviti još 20 kiflica. U njih sam
stavljala po parče kulena i parče kačkavalja.
6. Napravljene kiflice poređati u
pleh, preko pek papira. Ostaviti da narastu, dok se ne ugreje rerna, na
180 stepeni. Narasle kiflice premazati mešavinom žumanceta i, malo,
mleka. Slanu varijantu kiflica možete posuti susamom.
7
Staviti kiflice da se peku, dok ne dobiju lepu, rumenu boju.
Коментари
Постави коментар