Slavicina torta
Kora:
- 6 belanaca
- 300 g šećera
- 1 kašika belog sirća
Krem:
- 6 žumanaca
- 9 kašika šećera
- 4 pune kašike brašna
- 1/2 l mleka
- 250 g margarina (putera)
Premaz preko kore:
- 100 g čokolade
- 30 g margarina
- 1 jaje
Voće:
- 300 g jagoda
...i još:
- 200 g čokoladnog krem šlaga
Priprema :
Kora : Umutiti čvrsto belanca, uz postepeno dodavanje šećera ( da bude toliko čvrsto, da kada se okrene vanglica, da se šam ne pomera ). Na kraju dodati kašiku sirća i promešati. Sipati šne u veliki pleh, preko pek papira i staviti ( u prethodno zagrejanu rernu ) da se peče na 100 stepeni - dva sata. Pečenu koricu izvaditi, ohladiti, odvojiti od papira i, uzdužno, je preseći na pola.
Fil : Žumanca čvrsto umutiti sa šećerom. Dodati brašno, pa razrediti sa 100 ml mleka ( od 1/2 l ). Ostalo mleko staviti da provri. U provrelo mleko sipati umućenu smesu sa žumancima i skuvati krem. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U hladan krem dodati penasto umućeni puter.
Premaz za kore : U šerpicu staviti izlomljenu čokoladu i puter i rastopiti. Skloniti sa vatre, pa dodati, viljuškom, umućeno jaje i ponovo vratiti na šporet. Kuvati 1 - 2 minuta, da se jaje termički obradi. Odmah premazati obe korice i ostaviti da se stegne čokolada.
Redosled slaganja torte : Korica - pola fila - pola iseckanih jagoda - korica - ostatak fila - druga polovina iseckanog voća - šlag.
Коментари
Постави коментар