Slatko pecivo
Za testo:
- 1 kg brašna
 - 1/2 l mleka
 - 1 kockica kvasca
 - 1 kašika belog sirćeta
 - 2 kašičice soli
 - 2 kašičice šećera
 - 200 g masti
 
Za premazivanje:
- 200 g maslaca
 
Priprema
      1. U toplom mleku, sa dodatkom 
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, omekšalu 
mast, sirće i pripremljeni kvasac. Zamesiti mekše testo i ostaviti da 
uskisne. 
     
    
      2. Uskislo testo podeliti na pola. 
Svaku polovinu podeliti na pet jufkica. Prvih pet jufkica razviti u 
veličini manje tacne. Četiri kruga od testa premazivati maslacem i 
ređati jedan na drugi. Peti krug ne premazivati. Poslagane krugove 
razviti u veliki krug i iseći, prvo na četiri dela, pa svaku četvrtinu 
iseći na šest delova (dobija se 24 kiflica). Testo filovati džemom po 
ukusu (ja sam stavljala džem od kajsija) i zaviti u kiflice. 
     
    
      3. Drugu polovinu testa podeliti, 
takođe, na pet delova, pa svaki deo razviti u pravougaonik. Ponoviti 
postupak premazivanja i slaganja testa. Na kraju razviti tanku, 
pravougaonu, koru, pa je iseći na kocke. Filovati po želji, pa presaviti
 testo (kao kada se prave salčići) ili staviti fil na sredinu isečene 
kocke, pa podići krajeve i napraviti ružice od testa. 
     
    
      4. Formirano testo staviti u pleh, preko pek papira i ostaviti da naraste, dok se rerna ne ugreje na 180 stepeni. 
     
    
      5. Naraslo testo premazati mešavinom
 žumanceta i malo mleka i staviti da se peče. Pečeno, i malo prohlađeno,
 testo posuti šećerom u prahu.
     
    



Коментари
Постави коментар