Slatko pecivo
Za testo:
- 1 kg brašna
- 1/2 l mleka
- 1 kockica kvasca
- 1 kašika belog sirćeta
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 200 g masti
Za premazivanje:
- 200 g maslaca
Priprema
1. U toplom mleku, sa dodatkom
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, omekšalu
mast, sirće i pripremljeni kvasac. Zamesiti mekše testo i ostaviti da
uskisne.
2. Uskislo testo podeliti na pola.
Svaku polovinu podeliti na pet jufkica. Prvih pet jufkica razviti u
veličini manje tacne. Četiri kruga od testa premazivati maslacem i
ređati jedan na drugi. Peti krug ne premazivati. Poslagane krugove
razviti u veliki krug i iseći, prvo na četiri dela, pa svaku četvrtinu
iseći na šest delova (dobija se 24 kiflica). Testo filovati džemom po
ukusu (ja sam stavljala džem od kajsija) i zaviti u kiflice.
3. Drugu polovinu testa podeliti,
takođe, na pet delova, pa svaki deo razviti u pravougaonik. Ponoviti
postupak premazivanja i slaganja testa. Na kraju razviti tanku,
pravougaonu, koru, pa je iseći na kocke. Filovati po želji, pa presaviti
testo (kao kada se prave salčići) ili staviti fil na sredinu isečene
kocke, pa podići krajeve i napraviti ružice od testa.
4. Formirano testo staviti u pleh, preko pek papira i ostaviti da naraste, dok se rerna ne ugreje na 180 stepeni.
5. Naraslo testo premazati mešavinom
žumanceta i malo mleka i staviti da se peče. Pečeno, i malo prohlađeno,
testo posuti šećerom u prahu.
Коментари
Постави коментар